Gıda Kimyasalları

Gıda katkı maddeleri Tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıda hammaddesi ya da yardımcı madde olarak kullanılmayan; besleyici değeri olan veya olmayan; gıdanın üretilmesi, tasnifi, işlenmesi, hazırlanması, ambalajlanması, taşınması, depolanması sırasında gıda maddesinin tat, koku, görünüş, yapı ve diğer niteliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak ve düzeltmek amacıyla kullanılan maddelerdir.


Kıvam artırıcılar (hidrokolloidler)

Rapıd set pektin

Medıum set pektin

Slow set pektin

Bufferd pektin

Low metoksil pektin

Xantahan gum

Guar gum

Gum arabik


Emülgatörler

Soya lesitini

Ayçiçek lesitin

Kek emülgatörü

Gliseril mono stearat


Koruyucular

Potasyum sorbat   

Sodyum benzoat

Sodyum metabisülfit 


Asitlik düzenleyiciler

Citric acid monohidrat

Citric acid anhidrat

Trisodyum sitrat


Kabartıcı ajanlar

Sapp 28

Sodyum bi karbonat


Taşıyıcılar

Monoprobilen glikol

Gliserin


Tatlandırıcı ve lezzet  vericiler

Dekstroz monohidrat

Etil vanilin rodıa

Metil vanilin rodıa


Topaklanmayı önleyiciler

Tri kalsiyum fosfat